Általános információk

A Házhoz megy a Zenede oktatási programot 2009-ben hozta létre Bordás József. Hosszú évekig a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával tartottunk előadásokat országszerte és határon túli magyarlakta településeken. 2021-ben Bordás József megalapította a Házhoz megy a Zenede Oktatási Centrum Nonprofit Kft-t, aminek ügyvezetője és szakmai igazgatójaként vezeti a zenei missziót. 2021-től a Petőfi Kulturális Ügynökség és a Magyar Kultúráért Alapítvány felkérésére Kárpát-medence turné keretében tartunk könnyűzenei, zenetörténeti előadásokat és a programhoz kapcsolódik egy hangszersimogató is. Az elmúlt években, 226707  gyermek vett részt az előadásainkon. 
 A zenei misszió vezetőjét,  2018-ban Artisjus Zenetanári díj kitüntetéssel, 2021-ben Magyar Arany Érdemkereszt magas rangú állami kitüntetéssel jutalmazták. 

A gyakorlati tapasztalatok azt bizonyítják, hogy az általános, illetve középiskolás gyermekek túlnyomó része nincs tisztában azzal, hogy milyen zenét hallgat. A zenehallgatás a személyiség fejlődésének fontos része, és a későbbi zenei identitásának megalapozója. Fontosnak tartjuk, hogy a gyermekek megismerjék a mai könnyűzene kialakulását, történetét, hogy bemutassuk a magyar zenei kultúra legjavát, a magyar népzene hatását, annak ötvözését a mai kortárs muzsikával. Szeretnénk ablakot nyitni a zene sokszínű világára, és felhívni a figyelmet a zenetanulás, zenehallgatás fontosságára. Célunk a szakmai szervezetek által is igen fontosnak tartott kulturális értékrendek, zeneművészeti hagyományok bemutatása a jövő generációjának. Kiemelt célunk, a hangszeren tanulás ösztönzése és a minőségi élőzene hallgatására való buzdítás. 

Az előadás Célja:

Házhoz megy a Zenede! Általános iskolák, középiskolák, felsőoktatási intézmények részére. Az előadás célja bemutatni a könnyűzene kialakulását, fejlődését az 1920-as évektől napjainkig és annak hatását a mai kortárs klasszikus és populáris zenében egyaránt: különböző népcsoportok zenéjének és a jazz poliritmikus világának ötvözetét; a vokális zene európai hatását és a fúvós hangszerek összefüggését; az ütőhangszerek színes palettáját és a zenében betöltött helyüket. Az előadásban combo formációban szólalnak meg a bemutatott művek. 

 Rock-Legendák Országjáró Turné:

A Nemzeti Kulturális Alap Könnyűzene Kollégiumának támogatásával Bordás József, a Zenede művészeti vezetője a 2019-es évben a nemzetközi és a hazai rock zene fejlődését mutatta be, a 8-18 év közötti gyermekek részére. A rock&roll, blues, beat, blues-rock, progresszív rock, southern-rock, punk, hard-rock, heavy-metal, glam-rock, glam-metal, trash-metal stílusait 60 perces előadásban mutatjuk be, úgy, hogy a háttérben projektor kivetítőn az elhangzott művek előadóinak koncertfilmjei láthatóak.

 

Facebook oldal: https://www.facebook.com/hazhozmegyazenede/

Letölthető anyagok: